Am adus in discutie aici (click) dezbaterea chirie sau casa ta si m-am bucurat sa vad ca a generat o discutie scurta in comentarii. Am ajuns si eu in punctul in care imi doresc foarte tare sa renunt la chirie si sa ma mut la casa mea.
Stau in chirie de 7 ani si in tot acest timp am incercat cartiere diferite si apartamente de suprafete mai mici sau mai mari, cu centrala proprie sau incalzire comuna, cu presiune la dus sau fara, cu dotari mai noi sau mai vechi, cu decor mai traditional sau mai minimalist. Ma bucur sa stiu ca am avut atatea ocazii de a cunoaste Bucurestiul si imi pare bine ca l-am vazut din mai multe cartiere, insa dezvanatajele locuitului in chirie m-au determinat sa vreau sa fac o schimbare. As vrea sa fac multe modificari chiar si in apartamentul in care locuiesc acum, insa doar gandul ca in orice moment s-ar putea intampla ceva si as fi nevoita sa ma mult ma opreste din a cheltui bani pentru o renovare intr-un apartament care nu este al meu. Prin urmare ce mai asteptam?
Atat eu cat si iubitul meu am crescut la curte cu livada in spate, cred ca nu e nevoie sa mai mentionez ca tot o curte ne dorim si noi. A fost frumos cat am stat la bloc, in buricul targului, in aglomeratie si galagie, dar in ultimii ani ne-am dat seama ca am apreciat mai mult linistea.
Ne-am decis ca vrem o casa, dar trebuia sa ne decidem daca vrem o casa gata facuta sau un teren pe care sa construiesti de la 0 o casa?
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa punem pe hartie cum ne-am dori sa arate casa noastra: cat de mare sa fie, daca vrem etaj sau preferam sa fie intinsa, care e stilul exterior al casei si asa mai departe. Cand ne-am pus de acord cu privire la cateva aspecte, ne-am pus pe cautat case deja construite care sa raspunda cerintelor noastre. Rezultatele pe care le-am gasit nu au fost prea multumitoare: fie pretul era prea ridicat, fie era prea mare, fie era prea mica, fie nu ne placea zona.
Adevarul este ca am fi putut alege o casa pe care sa o modificam noi dupa bunul plac, insa ar fi costat mai mult decat daca am face-o de la inceput cum o dorim. Plus ca am concluzionat ca oamenii nu pun mare pret pe curte, cele mai multe case au aproximativ 100mp de curte adunat iar noi ne-am fi dorit ceva mai mult.
Cum nu am reusit sa facem niciun compromis in ceea ce priveste casele deja construite am decis ca trebuie sa luam un teren pe care sa construim noi ce ne dorim.
Daca ai si tu o poveste similara, te rog sa imi scrii in comentarii. M-ar ajuta sa stiu experienta ta!
6 Comments
Madalina
July 12, 2020 at 4:25 pmSalut! Mai jos ai parerea unui arhitect…
Avantajele terenului pe care sa construiti voi o casa sunt in primul rand faptul ca planimetria, spatiile interioare, suprafetele si aspectul interior si exterior pot fi exact asa cum va doriti si ati visat. In functie de felul in care alegeti sa achitati aceasta casa+teren, un alt avantaj dpdv financiar ar fi ca ati plati etapizat, in timp, pe parcursul a mai multi ani: mai intai terenul, apoi proiectul de casa, apoi casa la rosu, finisajele, mobila, etc. Si cel mai mare avantaj, din punctul meu de vedere, ar fi ca, daca sunteti dispusi sa urmariti santierul mai indeaproape, aveti siguranta calitatii lucrarilor. Nu stiu care e situatia in zona Bucurestiului, dar in vestul tarii (Timisoara) majoritatea caselor construite pentru vanzare sunt de foarta proasta calitate, lucru care se va observa in timp cand deja e prea tarziu. Scopul celor care construiesc case pentru vanzare e sa bage cat mai putini bani si sa scoata cat mai multi bani…din pacate.
Avantajele unei case gata construite sunt faptul ca te poti muta imediat, lipsa stresului santierului (care e FOARTE mare), plata integrala in cazul in care vreti sa o achitati printr-un credit.
Asa ca ambele variante au avantaje si dezavantaje. Ideea e sa alegeti varianta care vi se potriveste voua cel mai bine.
O Duminica frumoasa!
Madalina
Denisa Sima M.
July 13, 2020 at 10:23 pmBuna, Madalina!
Multumesc mult pentru opinie. Noi avem arhitectul dinainte sa avem terenul deci cumva am luat in calcul tot ce ai zis, dar e foarte bine sa ramana aici scris pentru persoanele interesate de subiect.
Am luat deja decizia, dar ne-am bazat pe argumentele pe care le-ai spus tu. Speram sa facem o intreaga serie cu acest proiect si ne-ar placea sa te mai vedem in comentarii pentru ca pozitia ta de arhitect ar putea aduce un plus valoare proiectului.
Asa este, si in zona aceasta regasesc aceleasi obiective ale caselor construite si date spre vanzare, din pacate.
sabina
July 12, 2020 at 7:26 pmNoi tocmai am luat casa la gri. Are doar 40m curte spate si 40m in fata si 127 mp utili casa cu 61 mp amprenta la sol, insa am vrut neaparat aproape de metrou. La teren nu ne-am putut apropia am gasit intre 300 si 500 euro mp in zonele aproape de metrou. Si te ducea enorm. Asa ca na, prima casa a noastra e cu o mica curte, dar macar e casa. Succes mult la cautat 🙂
Denisa Sima M.
July 13, 2020 at 10:24 pmMultumim frumos!
Intr-adevar, acolo e compromisul. Noi ne multumim si cu ceva mai departe de metrou, in ceva ani sigur se vor cauta solutii subterane si pentru periferie.
Felicitari pentru casa si sper sa iti iasa asa cum iti propui!
Loredana
July 12, 2020 at 10:23 pmDin experiența îți spun,o casa nou construită dacă ai posibilitatea,e mult mai bine. Noi am renovat casa bunicilor,in Ulpia Traiana Sarmizegetusa,și cu toate ca am refăcut pardoseala,acoperișul și tencuiala pana la cărămida,tot mai sunt minusuri. Unul din ele și cel mai mare,este orientarea fata de soare și compartimentarea. La momentul când am renovat aveam deja refăcut acoperișul și asta m-a făcut sa nu o dărâm și sa o fac de la 0. Așa ca,dacă se poate construcție noua dpmdv.
Denisa Sima M.
July 13, 2020 at 10:26 pmSa stii ca orientarea dupa soare este unul dintre argumentele noastre principale, ceea ce la prima vedere ar putea suna un pic ciudat, acum stau sa ma gandesc :))
Ne-am decis la teren inca de acum multe, multe luni, dar ni s-a parut o introducere frumoasa in aceasta poveste sa abordam proiectul pas cu pas, dupa cum am inceput si noi 😀