Menu

Cum se raporteaza un make-up artist la un machiaj de mireasa si prejudecatile societatii

Cum se raporteaza un make-up artist la un machiaj de mireasa? Fiecare in stilul sau, dar recent am vazut o discutie care m-a pus pe ganduri si as vrea sa o dezbat aici si in comentarii cu cine este interesat.

In societatea noastra varsta la care aleg oamenii sa se casatoreasca difera, dar aceasta a crescut fata de acum 30 de ani. Cred ca ne putem pune de acord cu privre la acest aspect. Daca pe barbati nu se pune presiune cu privire la momentul in care aleg sa se insoare, pe femei se pune: mama si bunica sunt ceva mai directe, prietenele sau cunostintele mai pun o intrebare timida iar societatea te priveste cu 3 ochi daca raspunsul tau nu se incadreaza in norme. Si observ ca si in domeniul meu incep sa puna aceasta presiune colegele de breasla pe care le salut respectuos.

In toti anii de cand activez ca make-up artist mi-au trecut prin pensula fete de toate varstele, de la 20 de ani pana la 60+. Sigur ca preferatele mele sunt clientele frumoase, cu tenul curat, fara riduri, fara cearcane si efentual cu porii spre deloc dilatati si pe care orice ai pune arata bine si rezista la nesfarsit. Dar adevarul este ca uneori nici modelele nu se incadreaza in tiparele acestea. Sa ai asteptarea de a avea doar cliente tinere, cu pielea intinsa si fara acnee este o utopie si denota nesiguranta in domeniul acesta.

Un profesionist stie cum sa lucreze cu mai multe tipuri de ten si de imperfectiuni, cu diferenta de culoare, cu texturi in functie de varsta tenului si asa mai departe. Un profesionist nu va face niciodata publica preferinta pentru tenul tanar pe care pot realiza un machiaj de mireasa fara greseala pentru ca un profesionist va face un machiaj de mireasa care pune in evidenta trasaturile indiferent de starea pielii.

Treaba mea, ca make-up artist nu este sa pun la indoiala decizia clientei mele de a se casatori la o varsta mai inaintata (sau la una mai frageda) ci sa imi fac treaba pentru care am fost angajata si anume sa realizez un machiaj de mireasa de care clienta mea sa fie multumita si care sa o faca sa se simta mai frumoasa in aceasta zi speciala din viata ei.

Daca ne dorim o societate fara prejudecati parerea mea este ca acest lucru trebuie sa porneasca de la fiecare om in parte. Faptul ca se mai adauga o categorie de oameni care sa discute varsta unei mirese ca fiind prea inaintate nu face altceva decat sa afunde societatea in si mai multe prejudecati si presiuni. Nu as putea niciodata sa ma plang de o viitoare doamna ca avand tenul matur iar un machiaj de mireasa devine un machiaj corector.

In primul rand, un machiaj de mireasa, de eveniment, de zi sau cum vrei sa il numesti are in el multe elemente de corectie. La 20 de ani poate vei corecta o forma de ochi sau de fata in timp ce la 30 de ani vei corecta o pigmentatie mai pronuntata si la 60 de ani vei corecta un ten mai tern. Corectia exista indiferent de varsta.

In al doilea rand, in cadrul unui machiaj de mireasa focusul nu este pe make-up artisti si pe ce stie el sa faca ci este pe client si pe cum se simte el. Noi nu suntem acolo pentru a demonstra ceva extraordinar, ci pentru a executa o lucrare pentru care suntem angajati. Nu este despre noi si preferintele noastre, e despre client si dorintele lui.

In concluzie, un machiaj de mireasa nu trebuie judecat, nu trebuie pus la indoiala si in mod cert nu trebuie sa fie despre nimic altceva inafara de dorintele clientului.

photo Marius Muresan

3 Comments

  • Iuliana Șoldănescu
    August 24, 2020 at 4:30 pm

    Bine punctat! Și eu sunt de părere că mireasa e cea care dictează și vârsta la care face pasul, dar și nuanțele sau mă rog, stilul de rochie, accesorii și nu în ultimul rând, de machiaj.

    Reply
    • Denisa Sima M.
      August 24, 2020 at 5:04 pm

      Legat de varsta, clar nu e treaba nimanui sa isi dea cu presupusul. Sau cel putin eu asa gandesc.
      Cand vine vorba de machiaj, mie imi place sa am o discutie si sa fac recomandari, dar daca in final ea isi doreste un anume stil atunci ma conformez ca ea plateste. Singurul caz in care insist pe o anume recomandare este daca imi spune ca isi doreste ceva ce eu stiu sigur ca nu ii va rezista si in cateva ore nu va mai arata cum isi doreste cum ar fi, de exemplu, un machiaj wet sau un fond de ten cu acoperire foarte mica si cu rezistenta mica la transfer.
      In rest sunt doar comentarii care nu isi au locul.

      Reply
  • Teodora Iacob
    August 24, 2020 at 7:40 pm

    Eu, ca viitoare mireasa, imi doresc ca make up artistul sa ma sfatuiasca daca eu aleg un tip/model de make up despre care doar cred ca ar fi cel potrivit, dar sa inteleaga si stilul pe care mi-l doresc.
    Sunt perfect de acord cu ce ai scris pentru ca si eu am fost intrebata frecvent de ce ma casatoresc la (abia) 23 de ani, dar eu le spun ca m-am casatorit cat inca aveam 21 de ani, acum e doar cununia religioasa si petrecerea.
    Si chiar sunt mandra ca te-am ales pe tine sa imi realizezi machiajul in cea mai importanta zi❤❤

    Reply

Leave a Reply