Home 23 LESSONS BY 23 #2 Nu fi o persoana dependenta

#2 Nu fi o persoana dependenta

written by Denisa Sima M. December 31, 2017
black jumpsuit denisasimam

Dependenta si co-dependenta sunt doua concepte des intalnite in comunitatea contemporana. Nu vorbim de dependenta de substante, vorbim de dependenta de oameni care vine la pachet cu teama de abandon si nevoia de control. Suna cunoscut, nu?

Ce inseamna dependenta: O persoana depinde de o alta persoana in ceea ce priveste starea de spirit proprie, derularea activitatilor personale …practic simte ca toata viata se deruleaza in functie de cea de-a doua persoana. Dependenta se stabileste pe fondul unei temeri de abandon, frica ce ne face sa vrem sa controlam situatia, pe noi si cealalta persoana tocmai pentru a nu ramane singuri. De cele mai multe ori persoanele dependente ajung sa-si provoace mai mult rau decat bine si se afla deseori in conflicte interioare de genul De ce mi se intampla mie asta? Ce am facut sa merit asta?

Ce inseamna co-dependenta: Daca eu sunt dependenta de o persoana iar acea persoana este dependenta de mine atunci putem spune ca sunt intr-o relatie de co-dependenta. Acest tip de legatura se poate gasi in relatia cu un membru al familiei, un prieten sau chiar iubitul/ iubita ta.

Daca relatia de co-dependenta ar putea functiona pe acest principiu toata viata (pentru ca ambele persoane depind una de cealalta), o relatie cu o persoana dependenta este aproape imposibil de gestionat in momentele critice. Tu vei simtii ca te sufoca, cerintele sunt prea multe si prea ridicate si nu mai ai timp pentru tine iar persoana dependenta se va simti abandonata de tine si de dorinta ta de a nu face totul in tandem. Sentimentele sunt reale de ambele parti, fiecare se va simti ranit intr-un fel sau altul dar este important cum gestionam aceasta situatie in asa fel incat fiecare sa se simta menajat.

Pe de-o parte, persoana dependenta va avea nevoie sa isi recunoasca aceasta problema si sa incerce sa o rezolve. Rezolvarea (!) nu se gaseste in inhibarea sentimentului de tradare ci in dorinta de a intelege cauza, a accepta rezultatul si a si-l asuma. Este un proces lung si de cele mai multe ori foarte greu asa ca asistenta unui terapeut este benefica. Nu este o rusine sa ceri ajutor, este un act de curaj si o dovada a evolutiei si maturitatii.

Pe de alta parte, persoana independenta nu va intelege nevoile celuilalt, se va simti controlat si va prefera sa renunte mai repede decat sa incerce sa ajute. Nu o putem judeca pentru ca nu intelege starea persoanei dependente, putem fi sinceri si putem recunoaste problema in fata acestei persoane, sa speram ca ar vrea sa ne astepte sa ne rezolvam problema cu noi iar viata sa isi ia cursul firesc.


Nu fi o persoana dependenta. Mergi si vorbeste despre asta. Iti va usura relatiile interpersonale mult. Parerea mea este ca fericirea se cauta si se gaseste in doi insa nu toata viata trebuie sa se desfasoare in doi. Iesi din casa, plimba-te singur 20 de minute, mergi la un film, ofera-ti timp doar cu tine si fii bine tu cu tine.

YOU MAY ALSO LIKE

Leave a Comment

All for Joomla All for Webmasters